miercuri, iunie 17, 2009

Tort cu iaurt de capsuni si frisca

Acest tort l-am preparat de ziua mea.Reteta de blat este luata de pe blogul Laurei , e un blat super usor de facut si economic pe deasupra.Tortul este inalt pentru ca l-am facut din doua blaturi deoarece un singur blat mi se parea prea  prea subtire.
Sectiunea imi pare rau dar chiar nu am mai apucat sa fac poza dar va garantez ca se face usor si e delicios.
     Pentru blat:

   - 2 oua

 - un praf de sare

 - 150 g. zahar

 - un pachet zahar vanilinat

 - 80 g. faina

 - 80 g. amidon

 - 6 linguri lapte gras

 - o lingurita praf de copt

 - 40 g. cacao pudra

 

Pentru crema:

  ~ un iaurt mare de capsuni 375 g

  ~ un pliculet de gelatina

  ~ 300 g frisca

 

Pentru insiropare am folosit compot de fructe.

Pentru ornare  frisca vegetala, fulgi de ciocolata , bombonele decorative si zmeura.

 

Prepararea blatului:

 

  Separam galbenusurile de albusuri. Batem spuma albusurile cu sarea si apoi turnam in ploaie 50 g. zahar. Frecam bine galbenusurile cu restul de zahar, cu zaharul pudra si cu 6 linguri de lapte cald.

Amestecam faina, amidonul, praful de copt si cacaoa, apoi turnati peste crema cu ou. Adaugam albusurile batute spuma si amestecati-le bine folosind telul.

Incalzim cuptorul la 175 grade. Punem hartie pergament pe fundul formei de copt, turnam apoi blatul de biscuit, nivelam si lasam la cuptor 30 de minute.

Rasturnati-l pe o planseta si taiati-l in trei, dupa ce s-a racit.

 

Prepararea cremei:

 Se bate frisca cu mixerul pana cand aceasta se intareste.Eu am pus si jumatate de pliculet de intaritor pentru frisca.

Topim gelatina in putina apa rece apoi o incazim putin la bain-marie , atentie nu o fierbem , doar se incalzeste , apoi se amesteca foarte bine cu iaurtul  si la sfarsit punem frisca batuta si omogenizam.

 

Asamblarea tortului:

Pe un platou  asezam   prima parte a blatului, insiropam , intindem  crema de iaurt, deasupra punem fructe din compot si iarasi partea a doua de blat , insiropam,  si ungem cu crema si apoi ultimul blat.Imbracam tortul in frisca si se orneaza dupa preferintele fiecaruia.

Eu sincer nu prea am rabdare la ornat si am facut  totul rapid cu  mi-a trecut mie prin cap.

Se da la rece cateva ore inainte de a se consuma.

Pofta buna!



















4 comentarii:

Laura spunea...

Wow, Meli, da' ti-a iesit suuuuper-fain tortuletul!!! ...si blatul e parca si mai pufos decat al meu :P
Ma bucur mult ca l-ai incercat si odata, cand ai chef de ceva ciocolatos :D ...te rog eu mult sa il incerci impreuna cu crema de cafea (sau nes)...caci e o minunatie!!!
La multi si fericiti ani din partea mea, geamana draga!!! ...si tot ce iti doresti sa se indeplineasca!
Multi, multi pupici!!!

Melianda spunea...

Laura draga, iti multumesc pentru urari, si cu siguranta te anunt cand voi face tortul ciocolatos...pupici dulci si te mai astept pe la mine!

Anddrey spunea...

si lumanari ? tortul arata superb :X :D !

Melianda spunea...

Anddrey de la o varsta nu mai vrei sa pui lumanari pe tort...multumesc de apreciere!