vineri, decembrie 19, 2008

CORNURI DIN FOETAJ CU MERE (de post)

Un desert rapid si foarte usor de preparat
INGREDIENTE:

1 kg mere
un pachet aluat foetaj
100-150 g zahar
o esenta rom

MOD DE PREPARARE:

Merele se spala si se dau pe razatoare apoi se amesteca cu zaharul si esenta de rom.
Foaia de foetaj se mai intinde cu sucitorul apoi taiem patrate egale cu cutitul in mijlocul fiecariu patrat punem o lingurita sau mai mult din compozitia de mere, rulam fiecare patrat apoi le pune intr-o tava in care am pus hartie de copt.
Le lasam in cuptor pana capata o culoare aurie...cca 20 minute.
Preferential puteti pudra cornurile cu zahar pudra.
POFTA BUNA!











FASOLE SCAZUTA

INGREDIENTE:

500 g fasole
200 g suc de rosii
3 cepe
un ardei gras
2-3 morcovi(eu am pus morcov razalit congelat)
ulei de masline
delikat
cimbru
piper 
verdeata (eu am folosit marar congelat)

MOD DE PREPARARE:
Fasolea se lasa la umflat pentru cateva ore apoi se fierbe schimband apa de trei ori...pe aragaz trebuie sa avem la indemana apa fierbinte pentru a turna peste fasole dupa schimbarea apei.
Intr-un vas se pune cateva linguri cu ulei de masline si cateva linguri cu apa pentru a inabusi ceapa si ardeiul tocat, morcovul razuit.Lasam 5 minute pe aragaz apoi adaugam sucul de rosii, mai lasam cateva minute pe foc apoi adaugam fasolea si completam cu zeama in care a fiert fasolea.
Tinem fasolea pe foc timp de o jumatate de ora, asezonam cu sare si piper iar la sfarsit adaugam mararul tocat marunt si un varf de lingurita cu cimbru.
Se serveste cu castraveti acri sau o salata de muraturi asortate.
POFTA BUNA!















joi, decembrie 18, 2008

FASOLE FACALUITA

INGREDIENTE:

500 g fasole
2 cepe
2 catei usturoi
ulei de masline
200 g suc de rosii sau o lingura cu bulion
delikat

MOD DE PREPARARE:

Fasolea se lasa la umflat pentru cateva ore apoi se fierbe , schimband apa in care fierbe fasolea de trei ori.Trebuie sa avem intotdeauna la indemana apa fierbinte pentru a turna peste fasole dupa ce ii schimbam zeama.
Eu am pus spre jumatatea fierberii doua cepe tocate marunt si niste morcov razalit si ii da un gust foarte bun.
Dupa ce fasolea  a fiert o strecuram si o bagam la robot pentrua o face pasta, apoi mixam pasta cu ulei de masline, adaugam si usturoiul pisat  si putin delikat pentru gust.
Intre timp inabusim ceapa tocata in putin ulei de masline cu doua linguri de apa, lasam 2 minute apoi adaugam sucul de rosii si mai lasam vreo 10 minute pe aragaz, spre sfarsit asezonam cu sare si lasam sa se raceasca.
Eu am pus fasolea in niste casolete de plastic cu capac pentru a le putea pastra la frigider fara a se imprastia mirosul de usturoi in tot frigiderul.
Deci punem fasolea in castronele sau casolete in cazul meu apoi deasupra punem sosul de ceapa.
POFTA BUNA!















duminică, decembrie 14, 2008

ARDEI UMPLUTI (de post)

Pentru ca inca suntem in timpul postului m-am gandit sa mai diversific putin meniul si azi m-am gandit sa fac ardei umpluti.
pentru asta vom avea nevoie de:

-cativa ardei grasi(eu am folosit 4)
-2 cepe
-o cutie cu ciuperci(care se poate inlocui cu soia granule dupa preferinte)
-2 morcovi razuiti
-delikat, piper,cimbru
-suc de rosii
-50 g orez
-marar si patrunjel
-ulei de masline
 
Am preparat astfel:
Ceapa tocata marunt cu morcovul l-am pus la inabusit in putin ulei de masline cu trei linguri de apa.Am lasat cateva minute apoi am adaugat orezul si sucul de rosii.Am lasat sa fiarba pret de 5 minute ca sa se umfle putin orezul , apoi am adaugat ciupercile tocate ,verdeata si am asezonat cu delikat,piper si cimbru.
Dupa doua minute luam vasul de pe foc il lasam putin la racit apoi umplem ardeii si ii punem la fiert intr-un vas si deasupra turnam suc de rosii...practic ardeii sa fiarba in suc de rosii.
Servim calzi! Pofta buna!






marți, decembrie 09, 2008

Rulouri cu cocos

Un desert foarte gustos si zic eu usor de preparat.Pentru aceste rulori avem nevoie de urmatoarele:

pentru aluat:
un pachet de margarina (250g)
400 g faina 
3 galbenusuri
100 ml lapte
20 g drojdie proaspata

pentru umplutura:
3 albusuri
250 g zahar pudra
100 g nuca de cocos
2 pliculete vanilie

Se prepara in felul urmator:
  se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar , cele 100 ml lapte si o lingurita cu faina si se lasa la dospit.Intre timp facem umplutura astfel: batem spuma albusurile cu zaharul, vanilia si la sfarsit adaugam nuca de cocos, aceasta umplutura o impartim in trei parti egale.
Continuam cu aluatul...dupa dospirea drojdiei amestecam margarina cu galbenusele , drojdia dospita pana obtinem un aluat elastic pe care il impartim in trei parti egale.
Atentie acest aluat nu se lasa la dospit.
intindem fiecare portie de aluat pe rand  pana la dimensiunea de cca 25/30 cm 
Ungem aceasta foaie cu o parte din umplutura din cele trei , rulam foaia iar cu un cutit taiem felii de grosimea unui deget si punem aceste felii intr-o tava peste care am pus hartie de copt.
Cutitul trebuie bagat inainte de fiecare taiere in apa rece.Se introduc in cuptor incalzit in prealabil timp de 20 minute .La fel se procedeaza si cu celealalte doua portii de aluat.
Pofta buna!














luni, decembrie 08, 2008

Harisi-Prajitura arabeasca

De cand am vazut aceasta reteta  pe blogul lui  Edith  am zis ca merita cu siguranta incercata.Aceasta prajitura e un deliciu si e foarte usor de preparat.
Pentru asta avem nevoie de :

200 g nuca de cocos
500 g gris
150 g unt topit
2 cutii iaurt mari (cca. 375 g per cutie)
2 pliculete praf de copt
3 pliculete vanilie

Pentru sirop vom avea nevoie de:

2 pahare cu apa
2 pahare cu zahar (eu am pus indulcitor)
zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amesteca pana rezulta o compozitie mai groasa decat pentru un chec.Se lasa la odihnit pret de o ora apoi se pune totul intr-o tava unsa si tapetata cu faina de dimensiuni 25\30 cm.
Se lasa in cuptor 50-60 minute...cu zece minute inainte sa fie gata se taie prajitura cu un cutit inmuiat in apa rece  apoi se toarna siropul pregatit in prealabil si se mai baga la cuptor pentru ultimele zece minute.
e o prajitura dulce-acrisoara  super gustoasa.
Pofta Buna!