joi, iunie 25, 2009

Chiftelute dietetice de dovlecel

      Aceste chiftelute sunt foarte usor de preparat si le-am preparat familiei care pana acum nu a iubit dovlecelul de ce spun pana acum deoarece dupa acest preparat au inceput sa le placa.
      Iata de ce avem nevoie:
  Ingrediente:
 ~ 2-3 dovlecei
 ~ un cartof fiert
 ~ 2-3 catei de usturoi
 ~ marar , patrunjel
 ~ cateva fire de ceapa verde
 ~ sare piper
 ~ 1 ou
      Mod de preparare:
 Se curata dovleceii , se taie bucati si se pun la fiert.Dupa fierbere  se storc bine de apa  se baga la robot . Cartoful curatat  se da pe razatoarea mica , usturoiul se piseza , verdeata se toaca marunt se adauga si oul si se asezoneaza cu sare si piper.
Intr-o tava punem hartie de copt si cu mainile umede modelam chiftelutele  , apoi le bagam la cuptor pana prind o culoare aurie.
Se servesc cu sos de rosii , salata sau ca aperitiv.
Pofta buna!












Pate de linte

  • Ingrediente:
    300 g linte
  • 30-50 g ulei de masline
  • un morcov
  • 2-3 catei de usturoi
  • delikat sau sare si piper

Mod de preparare:

Se fierbe lintea in apa in care am adaugat morcovul curatat si asezonam cu sare si piper.
Dupa fierbere cca 30 minute se strecoara lintea foarte bine pana ramane ca o pasta mai groasa.Se baga la robot si se mixeaza impreuna cu uleiul de masline pe care il turnam putin cate putin.
Adaugam usturoiul maruntit bine.
Se serveste pe felii de paine prajita , felii de rosii si castraveti.












luni, iunie 22, 2009

Dulceata de visine

Cu ajutorul ingerasului meu am facut o dulceata de visine super gustoasa.
Iata de ce avem nevoie:

Ingrediente:

  ~ 5 kg de visine desamburite

  ~ 4 kg de zahar

 

Mod de preparare:

   Se spala visinele , se scot samburii si in vasul in care fierbem dulceata punem un strat de visine unul de zahar.

De preferat e sa puneti maxim doua kg de visine in vas pentru a ramane cat de cat visinele intregi.

Se tin peste noapte  sau cateva ore apoi se pun la foc mic pana ce siropul incepe sa se lege.

Daca vi se pare ca e prea mult sirop cum a fost la mine de exemplu puteti lua din el mai spre sfarsitul fierberii si astfel veti obtine si un sirop pe care il puteti bea cu apa minerala sau plata sau pur si simplu ca topping la inghetate sau clatite.

Se pune dulceata fierbinte in borcane se infileteaza capacul si borcanele se aseaza cu gura in jos  pentru a obtine vidarea lor.

Se tin asa pana la racire completa.

Mai puteti incerca sa puneti deasupra fiecarui borcan inainte de a-l infileta cate o felie de lamiae si asa nu se formeaza crusta de mucegai peste iarna.

Pofta buna!










Tort din piscoturi de sampanie cu iaurt de visine si frisca

Acesta este inca un tort preparat de ziua mea , super rapid si gustos.


Ingrediente:

  Pentru blat:

~un pachet si jumatate de piscoturi de sampanie

Pentru insiropare:

  ~compot de ananas

Crema:

  ~375 g iaurt de visine

  ~un pliculet de gelatina 300 g frisca

Pentru ornare:

   ~frisca, bombonele de diferite forme, fulgi de cioco.

 

Preparam crema  exact ca in aceasta reteta.

Trecem la asamblarea tortului:

Pe o tava eu am folosit dreptunghiulara punem un strat de piscoturi pe care le-am inmuiat  pe rand inainte in compot de ananas. Pe primul strat de piscot punem crema si apoi bucati de ananas si procedam aa pana la terminarea piscoturilor.Ultimul strat va fi de piscot .Imbracati tortul in frisca  si ornati dupa preferinte. Eu am pus fulgi de cioco , bombonele decorative si zmeura proaspata.

Se tine la rece cateva ore inainte de servire.

Pofta buna!
















miercuri, iunie 17, 2009

Tort cu iaurt de capsuni si frisca

Acest tort l-am preparat de ziua mea.Reteta de blat este luata de pe blogul Laurei , e un blat super usor de facut si economic pe deasupra.Tortul este inalt pentru ca l-am facut din doua blaturi deoarece un singur blat mi se parea prea  prea subtire.
Sectiunea imi pare rau dar chiar nu am mai apucat sa fac poza dar va garantez ca se face usor si e delicios.
     Pentru blat:

   - 2 oua

 - un praf de sare

 - 150 g. zahar

 - un pachet zahar vanilinat

 - 80 g. faina

 - 80 g. amidon

 - 6 linguri lapte gras

 - o lingurita praf de copt

 - 40 g. cacao pudra

 

Pentru crema:

  ~ un iaurt mare de capsuni 375 g

  ~ un pliculet de gelatina

  ~ 300 g frisca

 

Pentru insiropare am folosit compot de fructe.

Pentru ornare  frisca vegetala, fulgi de ciocolata , bombonele decorative si zmeura.

 

Prepararea blatului:

 

  Separam galbenusurile de albusuri. Batem spuma albusurile cu sarea si apoi turnam in ploaie 50 g. zahar. Frecam bine galbenusurile cu restul de zahar, cu zaharul pudra si cu 6 linguri de lapte cald.

Amestecam faina, amidonul, praful de copt si cacaoa, apoi turnati peste crema cu ou. Adaugam albusurile batute spuma si amestecati-le bine folosind telul.

Incalzim cuptorul la 175 grade. Punem hartie pergament pe fundul formei de copt, turnam apoi blatul de biscuit, nivelam si lasam la cuptor 30 de minute.

Rasturnati-l pe o planseta si taiati-l in trei, dupa ce s-a racit.

 

Prepararea cremei:

 Se bate frisca cu mixerul pana cand aceasta se intareste.Eu am pus si jumatate de pliculet de intaritor pentru frisca.

Topim gelatina in putina apa rece apoi o incazim putin la bain-marie , atentie nu o fierbem , doar se incalzeste , apoi se amesteca foarte bine cu iaurtul  si la sfarsit punem frisca batuta si omogenizam.

 

Asamblarea tortului:

Pe un platou  asezam   prima parte a blatului, insiropam , intindem  crema de iaurt, deasupra punem fructe din compot si iarasi partea a doua de blat , insiropam,  si ungem cu crema si apoi ultimul blat.Imbracam tortul in frisca si se orneaza dupa preferintele fiecaruia.

Eu sincer nu prea am rabdare la ornat si am facut  totul rapid cu  mi-a trecut mie prin cap.

Se da la rece cateva ore inainte de a se consuma.

Pofta buna!