duminică, iulie 26, 2009

Pasta de leustean

Leusteanul e verdeata mea preferata.In ciorbe sau borsuri pun din abundenta leustean tocat marunt.
In fiecare an imi pun la congelator pungute cu verdeata dar acum cateva zile am descoperit si alta metoda de a pastra  leusteanul.Reteta nu imi apartine, am descoperit-o la Maya pe blog  si mi-am zis ca trebuie neaparat sa o incerc.
Am mai citit pe net si de la autoarea retetei am descoperit ca si cozile de leustean se pot pastra in acest fel.
Dar aceasta e o alta reteta la fel de simpla.
Iata de ce avem nevoie:
totul este ochiometric , nu stiu cantitati exacte.
    -leustean
    - sare
    - ulei (eu am folosit de masline)

Se curata leusteanul, frunzele se spala cu apa rece apoi se pun in blender si se toaca marunt, adaugam sare , eu am pus cam multa dar e suficient sa adaugati sare dupa gust, data viitoare voi sti cum sa fac ,punem si uleiul tot asa din ochi , dupa gustul fiecaruia cat sa se formeze o pasta dupa mixare.
Se pune la borcane cu guleras de ulei, se infileteaza capacele si se pastreaza la frigider.
Se poate pune in ciorbe sau chiar in farfurie inainte de servire.







sâmbătă, iulie 25, 2009

Castraveti la otet

Anul acesta am avut castraveti din plin in gradina...asa ca am trecut la treaba si mi-am facut provizie pentru la iarna de conserve.
Cantitati exacte nu am , totul e facut din ochi , si acesti castraveti raman crocanti chiar si dupa dessfacerea borcanului.
Ingrediente:
   - castraveti 
   - otet
   - zahar
   -zahar
   -sare neiodata
   - cozi de marar
   - usturoi
   - boabe de piper si mustar
   - frunze de telina
   - optional puteti pune rondele de ceapa si morcov ( eu nu am mai pus)

Mod de preparare: 
   Se spala castravetii si se aseaza frumos in borcane .In fiecare borcan punem cate putin din cozile de marar, frunze de telina, cate unul-doi catei de usturoi, boabele de piper si mustar.
Apoi punem cate o lingurita de zahar si una sare  ( acestea sa fie rase nu pline ochi) , turnam otet cam de un deget in borcane ( borcanele mele sunt de 800 g ), la cele mai mari puteti dubla cantitatea  sau puneti o cantitate si jumatate din ceea ce am postat mai sus, apoi completam cu apa paa la acoperirea castravetilor.
Punem capacele infiletam bine si apoi fierbem borcanele la bain-marie timp de 15 minute de cand incepe sa clocoteasca apa din vasul in care le fierbem.
Le lasam sa se raceasca la temperatura camerei , apoi le depozitam in camara.







joi, iulie 23, 2009

Baghete

Am gasit aceasta reteta pe un site culinar, ea apartine lui S_Tana , asa ca m-am gandit sa o prepar si eu  mai ales ca eram in cautare de baghete.
Ingrediente:
    300 ml apa (eu am fol. 200 ml apa si 100 ml lapte)
    540 g faina alba ( eu am fol. 000)
    o lingurita sare
    o lingurita miere
    un plic drojdie uscata ( 7 g)

Mod de preparare:
   Am pus ingredientele in masina de paine in ordinea urmatoare: prima data lichidele inclusiv mierea , apoi am amestecat faina cu sarea , am rasturnat in cuva si deasupra am pus drojdia.Am setata masina pe framantare si dospire.
dupa ce aceasta si-a facut treaba am scos aluatul , l-am impartit in doua, am intins o foaie pe care ulterior am rulat-o am pus bagheta in tava , la fel am procedat si cu partea cealalta de aluat.
Am crestat baghetele , practic le-am taiat cu o foarfeca si le-am bagat in cuptor la 50 grade pentru inca 30 minute ca sa isi dubleze volumul.
Dupa aceste 30 minute am scos tava am stropit cu putin lapte baghetele  si am presarat faina  intre timp  am incins cuptorul la 200 , am pus un vas cu apa in cuptor deoarece am vrut o coaja crocanta , am bagat tava inapoi si am tinut baghetele cca 30 minute pana ele au devenit aurii.
Sunt minunate aceste baghete , pofta buna!









duminică, iulie 19, 2009

Ciorba de conopida

Aceasta reteta nu imi apartine e preluata de pe RC .Mi-a placut si m-am gandit sa o prepar cu mici modificari adaptate gustului meu.
E o ciorba tare gustoasa.
Ingrediente:
     - o conopida
     - aripioare de pui cca 8-9 aripi
     - 2 -3 cepe
     - 3 morcovi
     -verdeata ( telina patrunjel , eu am pus si leustean ca imi place)
     - 1-2 ardei grasi  de preferinta rosii dar eu nu am avut
     - delikat
     - 200 ml smantana lichida 
     - jumatate de pliculet sare de lamaie (optional)
Mod de preparare: 
      Intr-o oala se pun trei litri de apa in care vom pune la fiert aripioarele de pui.Intre timp dam pe razatoare ceapa si morcovii , tocam marunt ardeiul si le inabusim in putin ulei de masline.Dupa ce am luat spuma care s-a format de la aripioare punem legumele inabusite si lasam sa fiarba cateva minute.Cand aripioarele sunt aproape fierte adaugam conopida desfacuta in buchetele si spalata, asezonam cu delikat sau sare si mai lasam pe foc maxim 10 minute.
Intre timp desfacem in putina supa sau turnam direct in supa smantana lichida...avantajul la aceasta smantana e ca nu se branzeste in contact cu zeama fierbinte.Eu am mai adaugat si jumatate de pliculet de sare de lamaie pentru ca imi place ciorba acrisoara.Se inchide se presara verdeata proaspat tocata si se acopera oala 5 minute.
Se serveste cu crutoane si ardei iute.
Pofta buna!









miercuri, iulie 15, 2009

Tort Diplomat

Acest tort l-a preparat fetitei mele care in acest weekend a implinit 3 anisori. 
Tot din capitolul fara coacere am preparat acest tort diplomat, fresh, delicios si usor de preparat.
Ingrediente: 
-un pachet mare de piscoturi de sampanie (eu am fol. cca trei pungi din acest pachet) 
-500 g iaurt 
-500 ml frisca lichida 
- un pliculet gelatina 
- un pliculet de tort gelee incolor 
-4 linguri de dulceata de capsuni 
-mandarine din compot 
-compot de ananas cca 300 ml 

Mod de preparare: 

Intr-o forma de tort cu peretii detasabili punem folie alimentara si asezam in picioare piscoturile pe care le-am inmuiat doar foarte putin in compot de ananas . 
Separat pregatim cremele astfel: 
250 g iaurt simplu il amestecam cu dulceata de capsuni si cu jumatate de plic de gelatina pe care am topit-o in prealabil in apa calduta.Peste acestea turnam jumatate din compozitia de frisca pe care am mixat-o bine. 
Aceasta e primul strat de crema. 
A doua crema o preparam la fel doar ca nu mai punem dulceata de capsuni. 
Punem primul strat de crema in forma de tort nivelam si apoi dam pentru 10 minute la frigider. 
Dupa zece minute putem pune un strat de piscoturi peste crema si turnam cel de-al doilea strat de crema. 
dam iarasi la frigider pentru zece minute , apoi scoatem tortul si ornam cu felii de mandarine din compot . 
Separat intr-un ibric preparam jeleul incolor .Praful se amesteca cu 200 g de suc sau compot eu am pus cca 150 g compot de ananas , acest amestec se incalzeste pe aragaz , nu se fierbe si asa caldut se toarna pe suprafata tortului. 
Dam la rece cateva ore si apoi se orneaza dupa preferintele fiecaruia. 
Pofta buna!

















Donuts cu ciocolata

Am acest aparat de ceva vreme dar nu l-am folosit decat o singura data . 
Sambata mi-am sarbatorit ingerasul asa ca m-am gandit sa fac niste gogosele cu cioco dar care sa nu imi i-a mult timp de preparare si sa nu ma coc foarte tare in bucatarie. 
Pentru aceste gogosi avem nevoie: 
230 g faina 
2 oua mari 
120 ml lapte 
120 g zahar 
o esenta rom 
3 lingurite praf de copt 
4 lnguri ulei , eu am fol. ulei de masline 
un praf de sare 
120 g ciocolata ( eu am folosit 100 g cioco neagra si 20 g cioco alba) 
Mod de preparare: 
Se pune faina cu praful de copt sarea zaharul intr-un vas.Se face o gaura in mijloc si se adauga ouale cu laptele si uleiul.Se mixeaza toate acestea pana se omogenizeaza toata compozitia. 
Intre timp punem ciocolata la topit in baie de abur si cand se raceste cat de cat , sa nu fie fierbinte se adauga in compozitia de mai sus amestecand cu mixerul pana se incorporeaza totul 
Se incalzeste aparatul de donuts se unge cu ulei si cu o lingurita punem in aparat dar nu umplem formele ci doar trei sferturi sa fie ca acestea sa poata creste in momentul coacerii. 
Se tin 5 minute si gata , se pudreza cu zahar sau pur si simplu se pot glazura deasupra cu ce dorim. 
Pofta buna!