500 g faina
200 ml lapte
2 galbenusuri + un ou intreg
100 g unt sau (50 g unt + 50 ml ulei)
175 g zahar
un pachet drojdie uscata 7 g
50 g stafide + 1 lingurita rom
vanilie, coaja de lamaie si de portocala
Pentru umplutura de nuca :
se bat spuma 2 albusuri, se adauga 50 g zahar si 1 lingurita rom si se bate din nou pana se intareste la loc ,se adauga 200 g nuci macinate si se amesteca usor cu telul.
Mod de preparare:
Topim zaharul in laptele caldut , peste el punem untul topit si racit si apoi ouale batute cu un praf de sare , vanilia si coaja de portocala si lamaie.
Eu le-am pus la masina de paine toate aceste ingrediente sau la robot.
Dupa ce punem lichidele adaugam faina cernuta si deasupre drojdia uscata.
Punem masina pe programul de framantare si dospire.
Dupa ce aceasta si-a terminat programul din aluat formam doua gramezi pe care le intindem cu mana .Peste acest aluat intins punem crema de nuca din abundenta rulam si formam un sul , la fel procedam si cu a doua bila de aluat.
Puteti sa faceti o impletitura din trei , deci formam trei bile de aluat pe care le vom umple cu aceasta crema.
Aceste doua suluri le impletim , asezam cozonacul in tava cu hartie de copt , il ungem cu galbenus de ou si dupa preferinta presaram mac sau susan deasupra.
Lasam la dospit cca 30 minute , eu am introdus tava in cuptor la 40 grade.
Se coc in cuptorul incins 35-45 minute , scazand treptat temperatura de la 220 grade la 180-190 grade.
Se scot si se lasa sa se raceasca , apoi se feliaza.
Pofta buna!
10 comentarii:
Hallo Melianda,
mä bucur sä väd cä ai terminat Pusa.
Cred cä Anul äast nu ne-am citit sau ??
atuncia iti doresc un An nou fericit.
Ter fein este Cozonacul täu. Ti-a crescut asa de fein ca o Brioche. Compliment
Salutäri Jacob
Superbi cozonaci!
Salutare Jack, intr-adevar anul acesta nu ne-am citit deloc, lipsa de timp isi spune cuvantul la mine.
Multumesc sunt foarte gustosi cozonacii.
Goldie , mersi, poate ii incerci si tu.
Arata grozav si pare atat de pufos... Tare m-as delecta cu una, doua :P felii ;)
Felicitari!! :)
Olgutza, multumesc poti incerca reteta.
Pupici!
eu nu am masina de facut paine.cat timp il framnat,si cat il las la dospit?merci:)
Nicky cu cat il framanti mai mult cu atat va iesi mai bun...practic acesta e secretul cozonacului framantatul.Il framanti pana nu se mai lipeste aluatul de maini si il lasi la dospit pana isi dubleaza volumul.
Daca ai intrebari nu ezita sa ma contactezi.
succes si sa-mi spui cum ti-a iesit.
Buna. Ai scris ca reteta este pentru un cozonac, dar am vazut doi in poza. Ai dublat cantitatile?Ms Paste fericit!!!
Cosminuta da , pentru doi cozonaci am dublat cantitatile, Multumesc de urare , sper sa-ti fi iesit cozonacul dar eu abia acum am avut acces la internet.
O zi buna!
Trimiteți un comentariu