sâmbătă, mai 30, 2009

Luna premiilor

Se pare ca aceasta luna a fost benefica pentru mine, am primit multe premii .Acestea din urma sunt de la Nico .Multumesc mult pentru apreciere si dau la randul meu mai departe aceste premii tuturor celor care ma viziteaza, care se gasesc in lista mea si prietenilor.




vineri, mai 29, 2009

Paine graham

In sfarsit mi-am procurat faina de graham.Nu stiu  de ce ori eu nu am stiut sa caut ori la noi in supermarket nu se gaseste.Am gasit faina in Ungaria  si nu am stat pe ganduri si mi-am facut stocul.
Dar sa va zic de ce avem nevoie pentru aceasta paine:
 ~ 45o g faina graham
 ~290 ml apa calduta
 ~ 2 linguri ulei de masline
 ~o lingurita sare
 ~ o lingurita zahar
 ~ un pliculet drojdie uscata ( 7 g)

  Mod de preparare: 
    am pus ingredientele la framantat si dospit in masina de paine astfel:mai intai apa, apoi uleiul, faina se amesteca cu zaharul si sarea se adauga peste lichide in masina iar deasupra fainii punem pliculetul de drojdie.La mine acest program dureaza 1h jumatate.
Dupa terminarea programului la masina de paine scoatem aluatul si pe masa de lucru unsa cu putin ulei intindem o foaie cu sucitorul , apoi rulam foaia si o punem in tava in care am pus hartie de copt.Crestam aluatul cu ajutorul unui cutit si il mai lasam putin la crescut, apoi il bagam in cuptor la 230 grade timp de 20 minute...depinde de cuptor. 
Scoatem painea din tava si deasupra punem un prosop de bucatarie pana la racire.
Iata ce a iesit...pofta buna!












duminică, mai 24, 2009

Dulceata de capsuni dietetica

Daca tot am facut dulceata pentru noi am zis sa incerc sa fac si una dietetica pentru sotul meu care este diabetic .
Ingrediente:
 ~1,250 kg capsuni
 ~75 g indulcitor
 ~jumatate de plic de sare de lamaie.
Pentru preparare procedam exact ca in dulceata de capsuni obisnuita pe care o gasiti aici.












Dulceata de capsuni

Cum este sezonul capsunilor, m-am decis sa fac o dulceata dar neaparat sa contina fructele intregi. Asa ca am purces la treaba,  mi-am cumparat  capsuni , am adunat si din gradina mea cateva capsuni si iata reteta.
Ingrediente:
 ~ 2kg capsuni ( eu am avut 5 kg)
 ~1,5 kg zahar
 ~un pliculet cu sare de lamaie
 Mod de preparare:
 Curatam capsunile, le spalam si in vasul in care pregatim dulceata punem un strat de capsuni unul de zahar si tot asa pana terminam ingredientele...ultimul strat va fi de zahar.
Lasam asa vasul vreo 2-3 ore apoi il punem la foc mediu sa fiarba.
Eu de exemplu nu pun mai mult de doua kg de capsuni in vas deoarece doresc ca acestea sa ramana intregi. Cand credem ca este gata, facem proba astfel:punem pe o farfuriuta o lingura de dulceata si daca dupa racire ea se prelinge mai greu inseamna ca este gata.La sfarsit dupa ce inchidem  aragazul punem si pliculetul de sare de lamaie si apoi luam spuma.
In borcanele spalate si uscate foarte bine turnam dulceata de caspuni fierbinte, punem capacul si infiletam bine apoi punem borcanele cu gura in jos.Astfel in interiorul borcanului se formeaza un vid ceea ce va duce la pastrarea in stare foarte buna a dulcetii.










miercuri, mai 13, 2009

Premii , premii .

De curand am primit cateva premii care m-au bucurat enorm.
Aceste premii sunt oferite de Kris careia tin sa ii multumesc pentru aprecieri si bineinteles pentru premii.
 Ofer si eu tuturor prietenilor din lista mea minunatele premii .







luni, mai 04, 2009

Paine rapida

Ieri butonam eu pe internet si am zis sa caut ceva un desert rapid si usor  si iata peste ce am dat care nu e tocmai un desert...e ceva numai bun pentru atunci cand esti in criza de timp.
Reteta o am de aici si ii multumesc mult si o felicit pe autoarea retetei.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ingrediente ne trebuiesc:

~250 g iaurt  sa nu fie apos
~280 g faina ( eu am folosit faina tip 65o)
~1/2 lingurita zahar
~1 lingurita rasa de sare
~un ou
~ un plic praf de copt ( 10 g)

Mod de preparare:
       Intr-un vas punem oul, iaurtul si faina in care am adaugat sarea zaharul si praful de copt.
Amestecam energic cu o lingura de lemn sau la robot , cum doriti pana la omogenizare completa.Va iesi un aluat mai moale fata de cel de paine normal.Intre timp incalzim cuptorul la 200 grade.Intr-un vas rezistent la cadura sau o tava punem hartie de copt si rasturnam aluatul in vas.Il nivelam bine si deasupra presaram dupa preferintele fiecaruia mac, susan, seminte.
Se tine in cuptor cca 15-20 minute.Cand painea suna a gol daca batem putin in ea atunci ea este gata.
Iese o painica super pufoasa si gustoasa.
Pofta buna!