Am auzit de aceasta prajitura de la o prietena...si atat de mult a vorbit despre ea inca mi s-a facut pofta instantaneu si m-am apucat sa o prepar.
E delicioasa, nu m-am asteptat sa fie atat de gustoasa mai ales cand am auzit din ce e crema.
Dar sa vedem de ce avem nevoie.
Pentru foi:
- 370-400 g faina
- 150 g miere
- 75 g zahar
- 50 ml lapte
- 50 g unt
- un ou
- o lingurita bicarbonat
Pentru crema:
- 500 ml lapte
- 70 g gris
- zeama si coaja unei lamai
- vanilie
- 100 g unt sau margarina
Pe langa crema vom mai avea nevoi si de gem acrisor ( de prune ,de caise eu am avut de fructe exotice)
Mod de preparare foi:
Intr-un vas se pune mierea , zaharul, untul, oul intreg, laptele si bicarbonatul si se bate cu telul pe aragaz pana se umfla ca o spuma si isi dubleaza volumul. Se adauga faina si se amesteca cu o lingura de lemn pana se incorporeaza toata faina.
Se lasa aluatul sa se raceasca dar nu foarte tare ci atat cat suporta mana pentru a se putea lucra cu el.
De preferabil sa fie caldut pentru ca asa se vor intinde foile mai bine.
Impartim aluatul in 4 si din aceste 4 parti vom intinde cate o foaie pe care o vom coace pe dosul tavii.
Eu am pus hartie de copt pe dosul tavii pentru a nu mai unge tava...
Foaia in cuptor se tine maxim 5 minute, aceasta se coace foarte repede.
Mod de preparare crema:
Intr-un vas pe aragaz se pun laptele , zaharul si grisul , se amesteca pana obtinem un amestec omogen dupa ce grisul e fiert lasam sa se raceasca putin apoi adaugam untul taiat cubulete coaja si zeama de lamaie , vanilia si amestecam.
Asamblarea prajiturii:
Pe un platou se pune o foaie , deasupra punem un rand de crema de gris, apoi alta foaie apoi un rand de gem ultimul strat va fi foaie.
Deasupra eu am pus o glazura de ciocolata si am presarat nuca de cocos fulgi.
Glazura se prepara astfel: topim 60 g cioco cu doua linguri lapte .
Se tine peste noapte sau cateva ore la frigider , apoi se taie dupa preferinte.
Pofta buna!
12 comentarii:
woow arata delicios si sigur am sa o incerc sambata.
pare simpla si totodata foarte bine,mmm yaaaaaaammmmmmmmyyyyyy
Mirela , e delicioasa, iti garantez , si nu iti va parea rau daca o vei incerca.
Chinul mare e la intinsul foilor dar nu e foarte mare cum ma asteptam.
Succes si sa revii cu impresii.
offf,melianda ce bine arata...8->
dar ar cam trebui sa astept sa mai treaca cv pana sa mai pap alte praji,cam am exagerat in vacanta asta,in orice caz...imi vine sa lacrimez de atata pofta ce mi-ai facut!
Eu ador aceasta prajitura! O fac de foarte multa vreme si nu m-am saturat inca de ea. E o combinatie fericita!
Reteta mea este putin diferita dar in esenta este acelasi lucru :P
Am sa o fac din nou pentru ca mi-ai starnit pofta!
Un pont pentru intinsul foilor: pune pe masa o fata de masa de in impaturita in 4. Pune hartie de copt de dimensiunea tavii si intinde aluatul! Iti va fi mai usor! Apoi muti hartia de copt pe fundul tavii si gata! :))
Sper sa iti fie de folos!
O zi buna!
Goldie la cat ai mancat in aceasta vacanta mai conteaza o bucatica de praji....neee sa stii ca eu mananc zi de zi ceva dulce dar niciodata dupa ora 18 si asa ma mentin si pot papa si ce doresc eu.
Multumesc pentru apreciere, te pup si o zi buna!
Alina in acest weekend voi face din nou prajitura si am sa-ti urmez sfatul
de data asta o voi face cu mai multe foi asa ca sper sa nu ma chinui cu intinsul lor...cand ai timp poate imi dai si mie versiunea ta la aceasta reteta.
Multumesc de pont...pupici
Meli, arata formidabil prajitureaua aceasta. Si la gust banui ca-i excelenta :)
Sabina la gust este exceptionala prajitura...nici nu ai zice dupa ingrediente dar merita facuta!
O prajitura foarte buna!
Te asteapta un premiu la mine!
XOXO
Carmen , multumesc mult pentru premiu si pentru apreciere.
Hallo Melianda,
feineä Präjituricä ai fäcut. Si gustoasä incä.
Te salut Jacob
Va asigur ca e Bunaaaa rau prajitura asta ,o am si eu din cietul mamei era una dintre prajiturile copilariei mele.Ar trebui sa o fac si eu ,bine ca am intrat pe aici si mi-am reamintit de ea.E adrevarat ca foile se inting mai greu dar eu cind am facut-o acuma in urma cu 10 ani am intins foia de prajitura intre doua foi de copt si merge bine si repede.Tragi numai foia de deasupra de pe coca si om pui pe tava.Salutari si pupic mpt reteta.
Trimiteți un comentariu