vineri, mai 28, 2010

Dulceata de trandafiri




Aceasta dulceata imi aduce aminte de vacantele petrcute la bunici in copilarie. De vreo cativa ani m-am mutat  la curte si mi-am pus multe soiuri de trandafiri.Abia anul acesta am aflat ca doi dintre aceste soiuri sunt trandafirii de dulceata asa ca m-am pus pe treaba  azi dimineata.
Ingrediente:
1l apa
1 kg zahar
350 g petale de trandafiri 
2 pliculete sare de lamaie.
Se pune apa cu zaharul la fiert pana se leaga siropul.Luam spuma care se formeaza deasupra.Intre timp punem sarea de lamaie peste petale si framantam bine.Dupa ce s-a legat siropul punem petalele de trandafiri in sirop si lasam sa fiarba pana cca o jumatate de ora.
Spre deosebire de alte dulceturi aceasta se pune in borcanele spalate si uscate bine dupa ce s-a racit complet si apoi se depoziteaza in locuri intunecate si racoroase.

miercuri, mai 12, 2010

Savarine




Acestea sunt prajiturile copilariei mele.Insiropate cu multa frisca nu era saptamana in care sa nu mananc macar una.
Ingrediente:
6 oua
6 linguri zahar
5 linguri pesmet
o lingura faina
Pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apa
150 g zahar
esenta rom
Pentru ornare:
500 ml frisca lichida
topping de fructe.
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albus.Albusul se bate cu zaharul bezea, galbenusul se amesteca cu putina sare si il incorporam treptata in bezea.Se adauga pesmetul in care am pus si faina si amestecam de sus in jos usor pentru a nu se lasa compozitia. Se ung si se tapeteaza formele se umplu cam trei sferturi cu compozitia de mai sus si se dau la cuptorul in prealabil incalzit la 180-200 grade timp de 20-30 minute.Se poate face testul cu scobitoarea pentrua vedea daca sunt coapte.
Intre timp preparam siropul.Punem pe foc apa si zaharul lasam sa fiarba pana se ingroasa putin , il lasam deoparte sa se raceasca nu forte mult apoi adaugam esenta de rom.
Dupa ce savarinele s-au copt le scoatem le punem intr-o tava dar cu fundul in sus taiem capace din ele , le insiropam cat mai bine cu siropul caldut si le lasam sa se raceasca foarte bine.
Separat batem frisca bine, eu adaug ori o lingura de smantana grasa ori un plic de intaritor de frisca.
Umplem savarinele cu frisca punem si capacele care au fost insiropate si ele si deasupra punem topping de fructe dupa preferinte.
Se lasa cel putin doua ore la rece apoi se servesc.
Pofta buna!


A apărut o eroare în acest obiect gadget